Translate

duminică, 28 aprilie 2013

Afla totul despre paradontoza

Gingivita este stadiul incipient al afectiunilor gingivale, netratata duce la paradontoza, o infectie severa ce cauzeaza distrugerea tesutului si oaselor care sprijina gingiile si in unele cazuri, pierderea dintilor.
Pradontoza este o boala ce afecteaza radacina dintilor. Pe termen lung paradontoza netratata poate duce la probleme mult mai serioase cum ar fi nivel ridicat de zahar in sange si cresterea riscului de atac de cord sau infarct. Bolile gingivale pot afecta chiar si copilul nenascut, femeile insarcinate care au probleme gingivale pot naste prematur.
Simptome
In stadiile incipiente, simptomele sunt blande: umflarea usoara a gingiilor, uneori sangerare la periaj. In timp insa, simptomele sunt mai severe si ma evidente:
  • gingii umflate, rosii sau vinete
  • gingii sensibile la atingere
  • gingii care se dezlipesc usor de pe dinti
  • respiratie urat mirositoare ce persista sau gust rau in gura
  • distantarea dintilor
  • puroi intre gingii si dinti
  • pierderea dintilor
 
Tipuri de paradontoza
Paradontoza cronica
Acest tip de paradontoza este cel mai comun si este caracterizat prin distrugerea lenta a gingiilor si pierderea progresiva a lor.
Paradontoza asociata cu alte boli
Aceasta are loc de obicei la o varsta frageda si are loc in completare cu alte boli cum este diabetul.
Paradontoza necrotizanta
Este cea mai grava forma de paradontoza ce are ca efect distrugerea totala a tesutului gingival, a ligamentelor dintilor. Persoanele malnutrite sau cele care sufera de Sida sunt mai predispuse la aceasta forma.
Cauzele paradontozei
Paradontoza incepe de obicei cu placa bacteriana. Desi o indepartezi zilnic prin periaj aceasta se formeaza repede dupa 24 de ore. Placa bacteriana daca sta pe dinti mai mult de 2-3 zile se poate intari formand tartrul, o substanta alba care face si mai dificil de inlaturat placa, fiind un rezervor pentru bacterii. Din nefericire, periajul nu poate indeparta perfect tartrul, numai o ingrijire profesionista o poate face. Cu cat tartrul sta mai mult pe dinti cu atat mai grave sunt afectiunile pe care le poate cauza. Initial, poate irita si inflama gingiile de la baa dintilor si aceasta este cea mai usoara forma: gingivita. In timp, se pot forma santuri intre gingii si dinti pline de placa bacteriana, locuri in care se pot acumula multe bacterii. Aceste infectii adanci, pot afecta pierderea tesutului dentar si in timp, pierderea dintilor. Desi acest ciclu de acumulare a placii bacteriene este cea mai comuna cauza, mai multi factori sunt responsabili de aparitia paradontozei:
  • Ingrijirea orala precara si aici se include periajul necorespunzator, lipsa folosirii apei de gura care sa impiedice formarea placii bacteriene
  • Consumul de tabac: fumatul este principala cauza de aparitie a bolilor gingivale. Tabacul, sub orice forma, cauzeaza slabirea sistemului imunitar, creeaza un mediu propice acumularii bacteriilor si creste riscul infectiilor paradontale. Chiar si fumatul pasiv poate contribui la aparitia diverselor afectiuni gingivale
  • Ereditatea: desi nu fumezi si ai o igiena orala corespunzatoare, exista anumite persoane mai predispuse la boli ale giingilor
  • Medicamentele: antidepresivele, antihistamicele contin ingrediente care reduc productia de saliva. Pentru ca saliva are rol de curatare si ajuta la impiedicarea inmultirii bacteriilor, placa si tartrul se pot forma foarte usor. Anti-convulsivele sau alte medicamente care slabesc sistemul imunitar, cauzeaza cateodata o supra crestere a gingiilor (hiperplaxie gingivala), facand placa mult mai greu de indepartat.
  • Diabetul; persoanel cu diabet sunt mai predispuse in a avea infectii gingivale care pot impiedica utilizarea insulinei, facand diabetul mai usor de controlat. Ambele afectiuni cresc riscul de boli cardiovasculare, atac de cord si infarct.
  • Schimbarile hormonale: schimbarea nivelului de hormoni din perioada menopauzei, menstruatiei sau in cazul femeilor gravide predispun gingiile la boli paradontale
  • Deficiente nutritionale: o dieta saraca in calciu, vitamina C, B poate cauza aparitia afectiunilor gingivale. Calciul ajuta la mentinerea dintilor puternici, iar vitamina C la sanatatea tesutului dentar, fiind si un puternic antioxidant.
 
Diagnostic
Gingiile sanatoase sunt ferme, de culoare roz pal. Daca gingiile tale sunt umflate, rosii si sangereaza usor, e cazul sa consulti un dentist.
Complicatii cauzate de paradontoza:
- Boli ale inimii si infarct: cu cat este mai grava infectia cu atat este mai mare riscul. Bacteriile responsabile de paradontoza pot ajunge in sange la arterele inimii unde pot forma un ciclu de inflamari si ingustari ale arterelor ce pot duce la infarct.
- Complicatii la femeile insarcinate cu probleme gingivale care pot da nastere la copii prematur.
- Nivel al zaharului in sange necontrolat: diabetul te supune la un risc mai ridicat de a dezvolta paradontoza si alte infectii. Avand mai mlte infectii, nivelul de zahar in sange este mai greu de controlat, crescand astfel necesarul de insulina pentru a-l putea  mentine sub control.
- Pneumonie: daca ai probleme serioase ale gingiilor si pe deasupra probleme ale plamanilor, inhaland bacterii din gura la plamani poti dezvolta pneumonie
Medicatie si tratament
In toate cazurile, medicii recomanda o igiena orala corespunzatoare. Unii dentisti pot recomanda antibiotice. Antibioticele sunt recomandate in cazul infectiilor. Ele pot fi aplicate sau direct pe gingii sau inghitite sub forma de pastile sau prin clatire. De asemenea este bine sa utiliezi o pasta de dinti cu ingrediente antibacteriene care sa reduca plagile. Administrate corespunzator, problemele gingivale pot fi tratate si gingiile pot reveni la starea de sanatate de dinainte, insa in unele cazuri doar antibioticele nu sunt de ajuns si atunci un tratament combinat este cel mai indicat. In alte cazuri, doar interventiile chirurgicale mai pot salva gingiile afectate.
In cazul infectiilor mai severe, este nevoie de tratament mai indelungat care poate include tratamente de curatare a tartrului de pe dinti, inlocuirea gingiei pierdute cu segmente de tesut de pe cerul gurii, interventii chirurgicale prin reducerea santurilor dintre gingie si dinte.
Cum putem preveni paradontoza?
Cea mai buna cale de a preveni aparitia acesteti bol este o igiena orala corespunzatoare. Aceasta inseamna periajul de minim doua ori pe zi, cu o durata de 3-5 minute si folosirea unei ate dentare.
Pentru gingii sanatoase, urmeaza urmatorii pasi:
  1. Alege peria de dinti potivita: alege periute din "par" moale de asa marime incat sa ajunga la toti dintii. Schimba periuta tot la 3 luni pentru a evita riscul acumularii de bacterii. Unii medici recomanda periutele electrice intrucat capetele rotative sunt mai eficente in indepartarea placii si formarea tartrului decat periutele obisnuite
  2. Spala-te corect pe dinti: periajul neexecutat corect este de nici un folos. Folosetse miscari verticale, de jos in sus pentru partea din fata a dintilor, pentru cealalta parte foloseste miscri circulare. Atentie: periaza intotdeauna si partea interioara a dintilor, cerul gurii, precum si limba.
  3. Foloseste o ata dentara pentru a curata spatiile dintre dinti unde s-au acumulat bacterii.
  4. Mergi la dentist cel putin o data pe an
  5. Mananca sanatos: o alimentatie in calciu, vitamina B si C este esentiala pentru mentinerea gingiilor sanatoase. Consuma multe fructe si legume: citrice, mere, fructe de padure, broccoli, spanac. Bea lapte si ia in calcul si suplimentele pe baza de calciu.
 
http://www.curedentalicluj.it
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu