Translate

luni, 29 aprilie 2013

Zambeste!

Exista mai multe feluri de a va evalua zâmbetul. La fel ca orice alta forma de arta, analiza zâmbetului este oarecum subiectiva. Ceea ce îi place unei persoane poate parea fals si lipsit de naturalete pentru alta. Este important doar ca dumneavoastra sa fiti fericiti cu felul cum arata zâmbetul vostru, astfel încât sa simtiti ca îl puteti împartasi cu ceilalti. Un zâmbet frumos va poate aduce mai multa încredere si mai multa stima fata de propria persoana, îmbunatatindu-va totodata capacitatea de comunicare cu ceilalti.
                   http://www.curedentalicluj.it

duminică, 28 aprilie 2013

Afla totul despre paradontoza

Gingivita este stadiul incipient al afectiunilor gingivale, netratata duce la paradontoza, o infectie severa ce cauzeaza distrugerea tesutului si oaselor care sprijina gingiile si in unele cazuri, pierderea dintilor.
Pradontoza este o boala ce afecteaza radacina dintilor. Pe termen lung paradontoza netratata poate duce la probleme mult mai serioase cum ar fi nivel ridicat de zahar in sange si cresterea riscului de atac de cord sau infarct. Bolile gingivale pot afecta chiar si copilul nenascut, femeile insarcinate care au probleme gingivale pot naste prematur.
Simptome
In stadiile incipiente, simptomele sunt blande: umflarea usoara a gingiilor, uneori sangerare la periaj. In timp insa, simptomele sunt mai severe si ma evidente:
  • gingii umflate, rosii sau vinete
  • gingii sensibile la atingere
  • gingii care se dezlipesc usor de pe dinti
  • respiratie urat mirositoare ce persista sau gust rau in gura
  • distantarea dintilor
  • puroi intre gingii si dinti
  • pierderea dintilor
 
Tipuri de paradontoza
Paradontoza cronica
Acest tip de paradontoza este cel mai comun si este caracterizat prin distrugerea lenta a gingiilor si pierderea progresiva a lor.
Paradontoza asociata cu alte boli
Aceasta are loc de obicei la o varsta frageda si are loc in completare cu alte boli cum este diabetul.
Paradontoza necrotizanta
Este cea mai grava forma de paradontoza ce are ca efect distrugerea totala a tesutului gingival, a ligamentelor dintilor. Persoanele malnutrite sau cele care sufera de Sida sunt mai predispuse la aceasta forma.
Cauzele paradontozei
Paradontoza incepe de obicei cu placa bacteriana. Desi o indepartezi zilnic prin periaj aceasta se formeaza repede dupa 24 de ore. Placa bacteriana daca sta pe dinti mai mult de 2-3 zile se poate intari formand tartrul, o substanta alba care face si mai dificil de inlaturat placa, fiind un rezervor pentru bacterii. Din nefericire, periajul nu poate indeparta perfect tartrul, numai o ingrijire profesionista o poate face. Cu cat tartrul sta mai mult pe dinti cu atat mai grave sunt afectiunile pe care le poate cauza. Initial, poate irita si inflama gingiile de la baa dintilor si aceasta este cea mai usoara forma: gingivita. In timp, se pot forma santuri intre gingii si dinti pline de placa bacteriana, locuri in care se pot acumula multe bacterii. Aceste infectii adanci, pot afecta pierderea tesutului dentar si in timp, pierderea dintilor. Desi acest ciclu de acumulare a placii bacteriene este cea mai comuna cauza, mai multi factori sunt responsabili de aparitia paradontozei:
  • Ingrijirea orala precara si aici se include periajul necorespunzator, lipsa folosirii apei de gura care sa impiedice formarea placii bacteriene
  • Consumul de tabac: fumatul este principala cauza de aparitie a bolilor gingivale. Tabacul, sub orice forma, cauzeaza slabirea sistemului imunitar, creeaza un mediu propice acumularii bacteriilor si creste riscul infectiilor paradontale. Chiar si fumatul pasiv poate contribui la aparitia diverselor afectiuni gingivale
  • Ereditatea: desi nu fumezi si ai o igiena orala corespunzatoare, exista anumite persoane mai predispuse la boli ale giingilor
  • Medicamentele: antidepresivele, antihistamicele contin ingrediente care reduc productia de saliva. Pentru ca saliva are rol de curatare si ajuta la impiedicarea inmultirii bacteriilor, placa si tartrul se pot forma foarte usor. Anti-convulsivele sau alte medicamente care slabesc sistemul imunitar, cauzeaza cateodata o supra crestere a gingiilor (hiperplaxie gingivala), facand placa mult mai greu de indepartat.
  • Diabetul; persoanel cu diabet sunt mai predispuse in a avea infectii gingivale care pot impiedica utilizarea insulinei, facand diabetul mai usor de controlat. Ambele afectiuni cresc riscul de boli cardiovasculare, atac de cord si infarct.
  • Schimbarile hormonale: schimbarea nivelului de hormoni din perioada menopauzei, menstruatiei sau in cazul femeilor gravide predispun gingiile la boli paradontale
  • Deficiente nutritionale: o dieta saraca in calciu, vitamina C, B poate cauza aparitia afectiunilor gingivale. Calciul ajuta la mentinerea dintilor puternici, iar vitamina C la sanatatea tesutului dentar, fiind si un puternic antioxidant.
 
Diagnostic
Gingiile sanatoase sunt ferme, de culoare roz pal. Daca gingiile tale sunt umflate, rosii si sangereaza usor, e cazul sa consulti un dentist.
Complicatii cauzate de paradontoza:
- Boli ale inimii si infarct: cu cat este mai grava infectia cu atat este mai mare riscul. Bacteriile responsabile de paradontoza pot ajunge in sange la arterele inimii unde pot forma un ciclu de inflamari si ingustari ale arterelor ce pot duce la infarct.
- Complicatii la femeile insarcinate cu probleme gingivale care pot da nastere la copii prematur.
- Nivel al zaharului in sange necontrolat: diabetul te supune la un risc mai ridicat de a dezvolta paradontoza si alte infectii. Avand mai mlte infectii, nivelul de zahar in sange este mai greu de controlat, crescand astfel necesarul de insulina pentru a-l putea  mentine sub control.
- Pneumonie: daca ai probleme serioase ale gingiilor si pe deasupra probleme ale plamanilor, inhaland bacterii din gura la plamani poti dezvolta pneumonie
Medicatie si tratament
In toate cazurile, medicii recomanda o igiena orala corespunzatoare. Unii dentisti pot recomanda antibiotice. Antibioticele sunt recomandate in cazul infectiilor. Ele pot fi aplicate sau direct pe gingii sau inghitite sub forma de pastile sau prin clatire. De asemenea este bine sa utiliezi o pasta de dinti cu ingrediente antibacteriene care sa reduca plagile. Administrate corespunzator, problemele gingivale pot fi tratate si gingiile pot reveni la starea de sanatate de dinainte, insa in unele cazuri doar antibioticele nu sunt de ajuns si atunci un tratament combinat este cel mai indicat. In alte cazuri, doar interventiile chirurgicale mai pot salva gingiile afectate.
In cazul infectiilor mai severe, este nevoie de tratament mai indelungat care poate include tratamente de curatare a tartrului de pe dinti, inlocuirea gingiei pierdute cu segmente de tesut de pe cerul gurii, interventii chirurgicale prin reducerea santurilor dintre gingie si dinte.
Cum putem preveni paradontoza?
Cea mai buna cale de a preveni aparitia acesteti bol este o igiena orala corespunzatoare. Aceasta inseamna periajul de minim doua ori pe zi, cu o durata de 3-5 minute si folosirea unei ate dentare.
Pentru gingii sanatoase, urmeaza urmatorii pasi:
  1. Alege peria de dinti potivita: alege periute din "par" moale de asa marime incat sa ajunga la toti dintii. Schimba periuta tot la 3 luni pentru a evita riscul acumularii de bacterii. Unii medici recomanda periutele electrice intrucat capetele rotative sunt mai eficente in indepartarea placii si formarea tartrului decat periutele obisnuite
  2. Spala-te corect pe dinti: periajul neexecutat corect este de nici un folos. Folosetse miscari verticale, de jos in sus pentru partea din fata a dintilor, pentru cealalta parte foloseste miscri circulare. Atentie: periaza intotdeauna si partea interioara a dintilor, cerul gurii, precum si limba.
  3. Foloseste o ata dentara pentru a curata spatiile dintre dinti unde s-au acumulat bacterii.
  4. Mergi la dentist cel putin o data pe an
  5. Mananca sanatos: o alimentatie in calciu, vitamina B si C este esentiala pentru mentinerea gingiilor sanatoase. Consuma multe fructe si legume: citrice, mere, fructe de padure, broccoli, spanac. Bea lapte si ia in calcul si suplimentele pe baza de calciu.
 
http://www.curedentalicluj.it
 
 

La multi ani!

     http://www.curedentalicluj.it

sâmbătă, 27 aprilie 2013

Amici dei denti!

Gli amici dei denti, oltre allo spazzolino, il dentifricio e il filo interdentale (e almeno una visita di controllo all’anno dal dentista) sono:
 •Verdure crude
La masticazione richiesta per ingerirle, è prolungata, questo esercita un naturale e benefico massaggio sulle gengive, inoltre la fibra “pulisce” come un buon spazzino i denti.
 •Frutta
Anch’essa è ricca di fibre e quindi farebbe pensare allo stesso ragionamento della verdura, ma attenzione alle mele, ananas, agrumi, prugne e kiwi, data la loro percentuale alta di zuccheri e la loro acidità, meglio sciacquare la bocca dopo il loro consumo.
•Formaggi
Sono un serbatoio naturale di calcio, elemento essenziale per i denti, che come tutte le ossa del nostro organismo ne hanno assoluto bisogno, occhio però a non esagerare per le calorie!
 •Te nero
Il te nero è efficace contro carie e ricco di fluoro, importante per lo smalto.

Duminica frumoasa!


                                http://www.curedentalicluj.it

vineri, 26 aprilie 2013

Cariile dentare – inamicii sanatatii dintilor nostri!

O carie este, mai sec exprimat, o gaura in smaltul dintelui. Compus din 95% minerale, acest material este cel mai dur pe care il are corpul uman. El permite dintelui sa reziste constrangerilor mecanice ale masticatiei. Protejeaza dentina in care locuieste pulpa alcatuita din vase sanguine si nervi.
Desi smaltul este foarte dur, el ramane sensibil la anumite atacuri chimice, mai ales atacurile acide. Acestea provoaca o dizolvare a mineralelor. Smaltul se inmoaie si sfarseste prin a fi gaurit: este vorba de o carie care traverseaza intregul strat smaltuit, permitand bacteriilor din flora bucala sa infecteze dentina, apoi pulpa. Si asa apar durerile de dinti.
Acestea sunt dureri vii, intense. Daca nu se intervine rapid in acest stadiu, caria evolueaza. Bacteriile vor provoca abcese in tesuturile vecine – limba, cerul gurii, sinusuri – si apoi se disemineaza in intregul corp. Afectiunile indelungate pot sa afecteze inima, plamanii sau creierul, pana la declansarea uni meningite asociate cu septicemie generalizata.
 
                                      http://www.curedentalicluj.it

Caria dentara

Caria dentara apare atunci cand bacteriile din cavitatea bucala produc acizi care ataca dintele. Netratata, caria dentara se poate complica cu infectii si poate duce chiar la pierderea dintelui. 
Caria dentara poate fi prevenita prin periajul dintilor si folosirea atei dentare cu regularitate, prin controale stomatologice periodice, prin periajul profesional si prin evitarea alimentelor bogate in zahar.


                                                                  http://www.curedentalicluj.it

miercuri, 24 aprilie 2013

Sensibilitate la rece,fierbinte,dulce...

Cand simtim o durere ascutita ca de curent electric, la alimente si bauturi pe care le consumam, inseamna ca avem dinti sensibili. Suna cunoscut, nu?! In cele mai multe dintre cazuri, durerea apare la mancaruri si bauturi reci. O treime dintre pacientii cu dinti sensibili acuza dureri si la alimente sau lichide fierbinti, dar durerea apare si la dulce sau acru. In majoritatea situatiilor, alterarea smaltului dentar poate conduce la fenomenul dintilor sensibili. Alterarea smaltului dentar apare in general din cauza placii bacteriene care persista, a tartrului care nu este indepartat corect, a periajului incorect.
Desigur, mai exista si alte cauze, mai rar intalnite, cum ar fi retragerea gingiei cu descoperirea partiala a radacinii dintelui. La majoritatea persoanelor care au dinti sensibili, apare senzatia de durere la periaj si, astfel, acesti oameni devin mai reticenti in a se spala pe dinti. Igiena deficitara conduce la depunerea de tartru, la gingivita si, in fazele avansate, la parodontita sau alte complicatii majore.
Dintii sensibili reprezinta o problema de sanatate importanta, cu atat mai mult cu cat afecteaza aproape jumatate din populatie. Multe dintre persoanele cu dinti sensibili nu sunt diagnosticate si tratate pentru simplu motiv ca nu vin la medic.
Hiperestezia dentinara, motiv de ingrijorare? 
 Statisticile nu au vesti bune pentru populatia din Romania. Cifrele arata ca 1 din 3 adulti are dinti sensibili, iar femeile sunt cele mai afectate. De hiperestezie dentinara sufera in special persoanele tinere, cu varste cuprinse intre 25 ani si 44 de ani, dar hiperestezia dentinara se manifesta si la copii sau la persoane de varsta mai inaintata.


Prima reactie, fireasca de altfel, a persoanelor cu dinti sensibili este sa evite alimentele si bauturile care le provoaca durere. Mai exact, isi schimba alimentatia, ba mai mult, capata teama fata de unele gesturi simple. Dintii sensibili ne pot schimba modul de viata, fara sa ne dam seama. Trebuie insa sa intelegem ca procedand astfel nu rezolvam problema, ci doar ne simtim mai bine pe moment.

                              http://www.curedentalicluj.it


O seara excelenta!



                                http://www.curedentalicluj.it

Implantul dentar


Ce este un implant dentar?

Implantul dentar este o piesa din titan, cel mai adesea sub forma unui surub, care serveste ca inlocuitor pentru radacina unui dinte natural lipsa. 

Plasarea se face dupa ce locul extractiei s-a vindecat sau imediat dupa extractie, printr-o interventie chirurgicala nu foarte complicata, comparand-o ca agresivitate cu o extractie. 

Dupa un timp, necesar integrarii in os, implantului i se ataseaza o alta piesa metalica numita bont protetic, deasupra caruia medicul poate plasa coroana, puntea sau proteza ce va inlocui dintele sau dintii lipsa.
Dintii sustinuti de implanturi vor arata si vor functiona ca si dintii naturali. Acest lucru inseamna ca puteti manca si bea ca de obicei.
Protezarea cu ajutorul implanturilor dentare imbunatateste concret calitatea vietii. Persoanele care pana atunci erau jenate si ingrijorate din cauza problemelor sunt intotdeauna coplesite de ceea ce noua lor dantura poate sa faca pentru increderea in sine. 
In general orice persoana careia ii lipseste unul sau mai multi dinti. Principalele limite sunt date de cantitatea si calitatea osului receptor, pozitia sinusului maxilar sau nervului alveolar-inferior, cauze legate de starea generala a organismului (pacientul este inca in crestere sau sufera de afectiuni generale cum ar fi diabetul zaharat, anumite afectiuni ale sangelui, etc.). De aceea, inaintea de plasarea implanturilor dentare se vor face un set de radiografii speciale, si analize de sange.

                                     http;//www.curedentalicluj.it

marți, 23 aprilie 2013

Buna dimineata!

 
                     Va dorim o zi frumoasa!
                                http://www.curedentalicluj.it

O seara placuta!

                     Noapte buna!
                     Michaela @ Criss

luni, 22 aprilie 2013

Durere de dinti...

Ne pregatim de vacanta, pe care o asteptam cu aceeasi nerabdare ca atunci cand eram copii, si nimic nu ne poate umbri bucuria. Nici macar o "usoara" durere de dinti. Si, pentru a preintampina orice neplacere cauzata de vreo carie rebela sau de vreun dinte sensibil, trebuie sa luam cateva masuri rapide. Sa incepem cu o scurta vizita la medicul stomatolog pentru un diagnostic corect, sa respectam intru totul tratamentul recomandat si sa nu ne abatem de la regulile de igiena dentara.
Stim, dar nu prea ne place sa recunoastem, ca un control preventiv de cel putin doua ori pe an la medicul dentist si un periaj al dintilor ca la carte inca n-au devenit o „a doua noastra natura”. Asa se face ca tocmai atunci cand ne lasam dusi de valul micilor placeri ale vietii – iar vara placerile vacantelor sunt multe si voluptoase – apar probleme care ne strica buna-dispozitie. Si ce poate fi mai frustrant decat o durere ascutita de dinti care ne „hartuieste” in vacanta, cand ne racorim cu sucuri reci, cand mancam o inghetata sau cand muscam pofticiosi dintr-un mar acrisor?
                                                       http://curedentalicluj.it

duminică, 21 aprilie 2013

Vizita la medicul stomatolog

 Primul pas pe care trebuie sa-l faci atunci când vrei ca dintii sa fie albi este sa mergi la cabinetul medicului dentist. În niciun caz nu trebuie sa apelezi la diverse tratamente care se gasesc fara sa ceri parerea unui medic. Albirea se poate amâna daca ai diverse probleme dentare care trebuie rezolvate înainte. Numai dupa ce problemele de sanatate stomatologica au fost rezolvate, poti sa recurgi la albire.
 Pentru a evita diverse neplaceri, albirea dintilor se face sub îndrumarea si directa atentie a medicului stomatolog, iar la cea mai mica schimbare acesta trebuie anuntat, pentru a evita sensibilizarea dintilor.

                                          http://www.curedentalicluj.it

Sa aveti o duminica frumoasa!



sâmbătă, 20 aprilie 2013

Dinti albi

 Pastreaza dintii albi
 Unele alimente favorizeaza îngalbenirea sau colorarea dintilor. Îngalbenirea dintilor este o problema cu care se confrunta foarte multe persoane, iar dupa ce dintii îsi schimba culoarea începe chinul albirii. Factorii care favorizeaza îngalbenirea dintilor sunt fumatul, medicamentele, cafeaua, ceaiul, vinul rosu, sucurile carbogazoase, zmeura, sosurile rosii sau afinele. Pentru a avea dintii albi trebuie sa nu mai consumi bauturi care pateaza dintii, sa încerci sa introduci în alimentatia zilnica alimente care necesita un timp îndelungat de mestecare. Aceste alimente sunt abrazive si ajuta la curatarea placii bacteriene. Pentru o curatare eficienta se poate folosi ata dentara sau apa de gura.
                                http://www.curedentalicluj.it

vineri, 19 aprilie 2013

Dinti sanatosi

O persoană care ţine la aspectul său are mereu grijă ca dantura să fie perfectă.
Dinţii frumoşi nu înseamnă doar frumuseţe, ci şi sănătate. Diversele probleme care afectează dantura afectează, implicit, şi starea de sănătate. Prin periaj regulat şi corect pot fi prevenite multe boli ale cavităţii bucale. În cazul în care nu aveţi posibilitatea de a vă spăla pe dinţi, puteţi folosi gumă de mestecat ca primă soluţie.
Spălarea corectă se face cu ajutorul unei periuţe cu peri moi şi rotunjiţi la capete. Capul periuţei trebuie să fie destul de mic pentru a ajunge în toate părţile gurii. Periuţa trebuie înlocuită la fiecare trei-patru luni.

Pentru un zambet minunat!                                 



                                 http://www.curedentalicluj.it