Translate

vineri, 26 aprilie 2013

Cariile dentare – inamicii sanatatii dintilor nostri!

O carie este, mai sec exprimat, o gaura in smaltul dintelui. Compus din 95% minerale, acest material este cel mai dur pe care il are corpul uman. El permite dintelui sa reziste constrangerilor mecanice ale masticatiei. Protejeaza dentina in care locuieste pulpa alcatuita din vase sanguine si nervi.
Desi smaltul este foarte dur, el ramane sensibil la anumite atacuri chimice, mai ales atacurile acide. Acestea provoaca o dizolvare a mineralelor. Smaltul se inmoaie si sfarseste prin a fi gaurit: este vorba de o carie care traverseaza intregul strat smaltuit, permitand bacteriilor din flora bucala sa infecteze dentina, apoi pulpa. Si asa apar durerile de dinti.
Acestea sunt dureri vii, intense. Daca nu se intervine rapid in acest stadiu, caria evolueaza. Bacteriile vor provoca abcese in tesuturile vecine – limba, cerul gurii, sinusuri – si apoi se disemineaza in intregul corp. Afectiunile indelungate pot sa afecteze inima, plamanii sau creierul, pana la declansarea uni meningite asociate cu septicemie generalizata.
 
                                      http://www.curedentalicluj.it

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu